ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ;

Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία, εκπαιδευτικό –ερευνητή. http://gkavadias.blogspot.com
«ΕΘΝΟΣ» (Επωνύμως), Παρασκευή 26 – 8 – 2011.
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Με άλλα λόγια η αρχαία φράση «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι» ισχύει και για την επιχείρηση – κάθαρση του ποδοσφαίρου. Παρά την εντυπωσιακή απόφαση για υποβιβασμό Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας στην Δ΄Εθνική φαίνεται ότι η κάθαρση περιορίζεται στις δύο συγκεκριμένες ομάδες και στους προέδρους τους που όντας πανίσχυροι προκάλεσαν πολλά και πολλούς. Από τις επίσημες πρωθυπουργικές δηλώσεις προκύπτει ότι η κάθαρση περιορίζεται στους «παραγοντίσκους» και όχι στο οργανωμένο κύκλωμα και τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο.
Η αποβολή των δύο ομάδων από το πρωτάθλημα, όχι μόνο δεν εγγυάται την εξυγίανση, αλλά νομιμοποιεί το αναξιόπιστο και «στημένο» πρωτάθλημα της προηγούμενης –και όχι μόνο- χρονιάς . Ποιους εξ-υπηρετούσαν οι δυο παράγοντες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας; Ασφαλώς όχι μόνο τις ομάδες τους και τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τους προηγούμενους μήνες διαβάσαμε και ακούσαμε τους περιβόητους «διαλόγους» που έβγαζαν στην επιφάνεια τη σαπίλα των στημένων αγώνων και την εμπλοκή πολλών ομάδων, από τον σχεδόν μόνιμο πρωταθλητή Ολυμπιακό μέχρι τον Αστέρα Τρίπολης και την Κέρκυρα. Από το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός μέχρι αγώνες Β΄ και Γ΄ Εθνικής.
Έτσι αφήνονται άθικτοι οι μηχανισμοί και τα κυκλώματα που αναδεικνύουν τον σχεδόν μόνιμο πρωταθλητή και στήνουν αγώνες για να μπορούν να αυγατίζουν τα παράνομα κέρδη τους από το στοίχημα μικροί και μεγάλοι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Γι αυτό δεν είναι αδικαιολόγητο ένα αίσθημα αδικίας που μπορεί να έχουν οι φίλαθλοι των «μικρότερων» ομάδων, όταν τιμωρούνται οι ομάδες τους. Ισχύει, δηλαδή πως «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν οι βάτραχοι».
Πέρα από τη συζήτηση για του στημένους αγώνες και τα κυκλώματα του ποδοσφαίρου, μήπως θα έπρεπε τουλάχιστον η οργανωμένη πολιτεία να ασχοληθεί και με την παραρτηματοποίηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μ ε θεμιτά και αθέμιτα μέσα; Δεκάδες ποδοσφαιριστές, πέρα από τους υπόγειους διαδρόμους, σε μια σειρά μικρομεσαίες ομάδες δανείζουν οι … μόνιμοι πρωταθλητές βάφοντας κόκκινα ακόμα και παραδοσιακά πράσινα παραρτήματα.
Ακόμα και στην Τουρκία η αντιμετώπιση του κυκλώματος των στημένων αγώνων ήταν πιο αυστηρή και αποτελεσματική . Αναφέρομαι στην Τουρκία, κυρίως , για το εξαίρετο παράδειγμα της Μπεσίκτας που επέστρεψε αυτοβούλως το κύπελλο Τουρκίας, μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια για υπόδικο παράγοντά της.

Πώς θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας «να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο», όταν διαπλέκονται και υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών που έχουν διεισδύσει και στο ποδόσφαιρο; Οι περισσότεροι από τους μεγαλοπαράγοντες έχουν εισβάλλει στον αθλητισμό για να αποκομίσουν εκτός από οικονομικά και πολιτικά οφέλη και κυρίως, για να εξωραϊσουν την εικόνα τους μέσα από την «ηρωοποίησή» τους. Οι ισχυροί επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας, όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και την ενοχή της πολιτικής εξουσίας. Ένα ακόμα πρωτάθλημα, αυτό που θα αρχίσει θα εκφράζει την Ελλάδα «της λαμογιάς και της αρπαχτής», με βάση το δόγμα της «παράγκας»: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να γ…»