Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Το Ασφαλιστικό χωρίς μανδύα...

Από τη δεκαετία του 90 και όσο στο στόχαστρο έμπαιναν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μέχρι σήμερα προβάλλονται διάφοροι τρομοκρατικοί μύθοι. Εν αρχή ο μύθος ότι το ασφαλιστικό δεν «αντέχει», αφού τα Ταμεία δεν θα έχουν να δώσουν συντάξεις και εφάπαξ. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ακόμα και σε αναλογιστικές μελέτες των κυβερνήσεων, η μία της Government Actuavy Department το 2003 επί ΠΑΣΟΚ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, φέτος, διαπιστώνεται ότι έως το 2035 τα Ταμεία δεν θα έχουν πρόβλημα. Από μελέτη της ΓΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι, εάν σήμερα αποδίδονταν στα Ταμεία τα χρωστούμενα από τους εργοδότες, ο μέσος όρος των συντάξεων θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιαστεί! Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ριζική μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε το βάρος να επωμιστούν οι εργαζόμενοι.
Ενας άλλος μύθος είναι ότι τα Ταμεία δεν αντέχουν, γιατί δεν διαθέτουν αποθεματικά, ενώ ο μεγάλος αριθμός των Ταμείων αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα. Ο στόχος είναι να πειστούμε ότι η ενοποίηση Ταμείων είναι μονόδρομος. Κοιτάζοντας και μακροπρόθεσμα έχει σημασία ν αναφερθούν οι κυριότεροι λόγοι της μείωσής τους. Πρώτα πρώτα λόγω της αναγκαστικής διαχείρισης για δεκαετίες από την Τράπεζα της Ελλάδος από όπου χαρίζονται δάνεια άτοκα ή χαμηλότοκα (0-4%) «δια την πρόοδο της ελληνικής βιομηχανίας» (ν.1611/50, ν. 2469/97). Επιπλέον τα αποθεματικά είναι αντικείμενο «τζόγου» ή στο χρηματιστήριο ή στην αγορά ομολόγων. Το σοβαρότερο είναι ότι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων γίνεται με χαριστικό τρόπο. Από το οικόπεδο της αμερικανικής πρεσβείας που νοικιαζόταν για 70.000 δραχμές τον μήνα μέχρι το κτίριο του ΜΤΠΥ που νοικιάζει το υπ. Οικονομίας τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα. Αλλωστε τη διαχείριση των Ταμείων λυμαίνονται ενδιάμεσες εταιρείες. Μόνο οι τόκοι του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ ήταν 4,5 εκ. ευρώ το τρίμηνο, ενώ οι φανερές προμήθειες που μοιράστηκαν οι εταιρείες τύπου «Ακρόπολις» ήταν κάπου 30 εκ. ευρώ. Και όλα αυτά από μία συναλλαγή. Πόσες άλλες έχουν γίνει;
Σύμφωνα με έναν ακόμα μύθο, οι Ελληνες παίρνουν σύνταξη νωρίτερα από τους λοιπούς Ευρωπαίους, ενώ το σύστημα είναι υπερβολικά «γενναιόδωρο». Στοχεύουν να μας πείσουν ότι δουλεύουμε λίγο και κερδίζουμε πολλά και γι αυτό πρέπει να δεχτούμε μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι περίπου 650 ευρώ τον μήνα και σε όσους κλάδους είναι υψηλότερη η χρηματοδότηση, γίνεται από κρατήσεις των μισθών. Επίσης από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών είναι τα 63,9 χρόνια, όταν στην Ε.Ε. είναι τα 61,5 χρόνια. Ο μ.ο. συνταξιοδότησης των γυναικών είναι τα 62,5, ενώ στην Ε.Ε. τα 60,5. Κατά τα άλλα, θέλουν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες για λόγους ισότητας! Στην Ευρώπη των 25 είμαστε 6οι στις εισφορές των εργαζομένων, αλλά 12οι στις εισφορές των εργοδοτών και 15οι στο ύψος των συντάξεων. Από τις εισφορές που χρωστούν δημόσιο και εργοδότες και από την εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι το σύνολο των απωλειών μόνο για το 2007 ανέρχεται σε 21,1 δισ. ευρώ.