Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ Ή ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ;

ΕΘΝΟΣ (Επωνύμως) Παρ. 17 – 12 - 2010
Σε λίγες μέρες αποχαιρετάμε το 2010, που από τους κυρίαρχους της Ε.Ε. έχει ανακηρυχθεί με περίσσια υποκρισία σε «έτος κατά της φτώχειας». Και να που ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τον αποκλεισμό μετατρέπεται σε θέαμα και γκολ από τους παγκόσμιους αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο έδειξε ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Τρίτης στα πλαίσια των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του ΟΗΕ «ενάντια στη φτώχεια».
Η λαμπερή βιτρίνα της φιλανθρωπίας προσπαθεί να ξεγελάσει . Η φιλανθρωπία στην επαιτεία που μαλακώνει την καρδιά, αλλά δεν εξαλείφει τη ζητιανιά. Το δέντρο της ελεημοσύνης που προσπαθεί να αναπλάσει τη βιτρίνα του γέρικου σώματος της κοινωνίας των ανισοτήτων και να κρύψει το δάσος της εκμετάλλευσης. Με πολύχρωμα σόου πασχίζει να μεταθέσει τις ευθύνες για το έμφυτο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, τη φτώχεια, προβάλλοντάς την σαν ατομική ευθύνη και όχι σαν προϊόν της πιο απάνθρωπης εκμετάλλευσης.
Στην Ευρώπη της «ανάπτυξης» και του πολιτισμού η φτώχεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις: περίπου 80 εκατομμύρια άτομα –δηλ. το 16% του πληθυσμού της ΕΕ– ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συναντούν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα η φτώχεια απειλεί το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που, σε απόλυτους αριθμούς, μεταφράζεται σε 845.000 νοικοκυριά με 2.147.108 μέλη. Την ίδια ώρα, παρατηρούνται έντονες οικονομικές ανισότητες, με το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού της χώρας να έχει 5,8 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% και το ¼ των φτωχών πολιτών να μην έχει καν χρήματα για αν καταναλώσει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας κάθε δεύτερη ημέρα. Τα στοιχεία προκύπτουν από την «Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών» που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το 2009.
Όλα αυτά π. Μ. (προ Μνημονίου).Γιατί η οικονομική κρίση και η εφαρμογή του Μνημονίου φέρνει πρωτοφανή φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανέργων και κοινωνικά περιθωριοποιημένων οικογενειών θα αδυνατεί να ικανοποιήσει ακόμη και βασικές ανάγκες. Οι φτωχοί φτωχότεροι, γιατί σε συνθήκες κρίσης αυτοί θυσιάζονται για να φυσήξει ούρειος άνεμος προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά με βάση τον νόμο του ανεξέλεγκτου πλουτισμού των λίγων
Η μάχη εναντίον της φτώχειας δεν μπορεί να δοθεί με όρους φιλανθρωπίας. Δεν μπορεί να δοθεί με γκολ από χρυσοπληρωμένους αστέρες, κάθε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες – «φιλάνθρωπους» και επιχειρήσεις - ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, αλλά και άλλες, που αφήνει απλήρωτες τις αθλήτριες του βόλλεϋ και καταφεύγουν στα δικαστήρια. Τα λόγια των Αντόρνο - Χορκχάιμερ ταιριάζουν σε όσους πιστεύουν στην αλλαγή της κοινωνίας και στην ανθρώπινη ελευθερία. «Εμείς οι εχθροί της φιλανθρωπίας δεν θέλουμε να ταυτίσουμε τον άνθρωπο με τη δυστυχία, που η ύπαρξή της είναι αίσχος για μας. Πολύ ευαίσθητοι στην αδυναμία μας δεν θα παραδεχθούμε ποτέ ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι αντικείμενο ελέους». Αγώνες χρειάζονται κοινωνικοί ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως μέσο, ως καύσιμη ύλη για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αγώνες για μια άλλη πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο.